multifocale lenzen

  • aqua

    beste mensen

    k zou zo graag, ja heel graag hier ervaringen willen horen en uitwisselen met het gebruik van multifocale lenzen!

    ben al een tijd zoekende en kan nergens lotgenoten vinden, als je googelt kom je alleen maar reclames tegen en geen echte verhalen uit de prsktijk..

    wie doet mee of heeft een tip over waar ik terecht kan…?

    alvast bedankt

  • Mol de Jan

    Denk niet dat er een praatgroep is, als multifocale lenzen je wat lijkt moet je naar de een contactlensspecialist gaan en je verhaal voorleggen. Die kan dan gaan kijken of en welke soort het meest geschikte is. Daarna kun je in de proefperiode zelf ervaren hoe het is. Denk niet dat iemand zo (on)tevreden over dit type lenzen is dat diegene ook daadwerkelijk een site er over is begonnen.

  • aqua

    ik bedoelde dit serieus.

    contactlenzen bestaat al tientallen jaren, dus onderhand moeten er best wel veel contactlensdragers zijn die aanpassing voor lezen nodig hebben.

    hoeveel van hen gaan dan over op mf lenzen en hoe tevreden zijn ze.. of gaan ze terug naar de (mf) bril omdat mf lens niet voldoet of blijven ze rommelen met leesbrillen?

    ik begrijp niet waarom ik nergens op het web ervaringen lees hierover. je leest alleen reclameverhalen over hoe geweldig mf lenzen zijn en dan nog meestal alleen over de zachte. maar van opticiens hoor ik andere verhalen, zelfs dat maar voor 40% vd mensen een mf lens werkt in de praktijk omdat het best lastig is om je ogen dit te laten doen..en dat mf lenzen vaak of slechter veraf of slechter dichtbij geeft…en dat kontrast minder is…

    en ja ik probeer ze zelf ook maar t geeft nog geen best resultaat tot nu toe…

    is toch niet zooooooo vreemd dat ik graag ervaringen/ideeen zou horen van andere (ex) gebruikers?

    had gehoopt dat dit een forum was waar je zulk soort ervaringen kan lezen, maar veel vd berichten hier gaan over vacatures en sluikreclame van bekende optiekwinkels…

    jammer hoor

  • Joris

    Beste Aqua,

    Zelf ben ik geen drager maar wel aanpasser. Mijn ervaring leert dat multifocale lenzen net zoals zoveel hulpmiddelen voor het zicht persoonlijk zijn. Je kan je dus niet inlezen in andermans verhalen hoe het voor jou zou uitwerken.

    Ik hanteer altijd het “proberen” principe toe, als je niet probeert weet je het ook niet. Daar hangt wel een voetnoot aan, nl. dat ik altijd aanraad om “open” ermee te beginnen. Des te positiever van te voren bent, en welwillend bent om ermee te “leren” werken, des te groter de kans is dat het voor jou zou lukken.

    Er zijn echter wel veel verschillende types lenzen op de markt, wat inhoud dat de eerste lens keuze niet perse de juiste kan zijn. Ook na zo'n eerste passing welke negatief uitkomt, zou er een mogelijkheid kunnen zijn met een ander soort wel goed te kunnen scoren!

    En als antwoord op je vraag: Ik ben op het net nog nooit een forum tegen gekomen over het dragen van mf lenzen.

    Hopelijk heb je wel iets aan mijn uitleg.

    Succes!

  • Aqua

    joris dank voor je wel serieuze reactie

    aangezien op dit forum kennelijk toch meer professionals dan ‘leken-gebruikers’ zijn, probeer ik toch maar wat vragen de lucht in te werpen..:

    hoe zou het kunnen komen dat…

    -je met multifocale lenzen (-4, cilinder 1.25)per oog focaal ziet; oftewel:met links alleen goed kunnen lezen en met rechts alleen goed in de verte zien. bij wisseling vd lenzen hetzelfde verhaal. het mf werkt dus niet.. fabrieksfout? ogen kunnen t niet aan? wennen?

    -astigmatisme na jarenlang harde lenzen afneemt als gestopt wordt met (harde) lenzen. is astigmatisme dus beinvloedbaar?

    -zachte lenzen zoveel duurder zijn dan harde, terwijl harde een beter optisch resultaat geven?

    -zorgverzekeraars bril en lenzen maar zo beperkt willen/hoeven vergoeden terwijl het toch gewoon ‘een afwijking, lichamelijk gebrek’ is waar je niks aan kunt doen, net als bij een lichamelijke prothese?

    ben benieuwd naar reacties!!

  • Anne Smit Specsavers

    Je reden waarom veel mensen niet wennen aan mutifocale lenzen is dat hun verwachtingen te hoog zijn. Als allereerste moet je er van uitgaan dat multifocale contactlenzen een compromis is. Je zal met multifocale lenzen nooit zo scherp zien als met enkelvoudige lenzen met een leesbril er overheen. De reden hiervoor is, dat het oog twee beelden gelijktijdig aangeboden krijgt. Bijvoorbeeld een scherp beeld voor de verte en een wazig voor nabij, en de hersenen moeten één beeld, het wazige, onderdrukken. Je kan het vergelijken met het volgende. Je zit op een verjaardag met een huiskamer vol visite. Je ben met één persoon een gesprek aan het voeren, en dat kan je goed volgen. De ruis van de overige mensen die aan het praten zijn schakel je hersenen uit. Bij multifocale lenzen gebruiken je hersenen dat beeld wat ze nodig hebben. En wat ze niet nodig hebben, de ruis dus, schakel de hersenen uit.

    Het meest succesvolle systeem is die waarbij het dominante oog een multifocale lens krijgt met het afstand deel in het centrum. En dat het niet-dominante oog een lens krijgt met het leesgedeelte in het centrum. Dit noemen ze “reversed geometry” of “gemodificeerde monovisie”. Het zijn dus twee verschillend (R en L) ontworpen lenzen. Deze worden zowel in zacht (CooperVision) als vormstabiel (NKL) geleverd. Het is normaal dat wanneer je in de verte kijk je met je “afstand” oog 100% ziet en met het andere oog 80%. Andersom wanneer je gaat lezen je met je “leesoog” 100% ziet en met je afstand oog 80%.

    Nou klink dit negatief, 80 en 100%, maar daar wen je binnen een paar dagen aan. Je moet wel even door een zure appel heen bijten. Het grote voordeel van multifocale lenzen is dat je op elk moment kan lezen. Ook wanneer je in de supermarkt ben of wanneer ze je op een visite de vakantiefoto's ineens op je schoot leggen. Ook kan je met multifocale lenzen in elke hoofdstand lezen. Dus ook een prikbord of beeldscherm op ooghoogte, waar je met een bril met je hoofd in de nek voor moest.

    Bij de meeste opticiens is er wel een gratis proefperiode van een maand. Gewoon afspraak maken en proberen, er van uitgaan dat het een compromis is en dat je even twee weken door een zure appel moet bijten.

  • Joris

    Aqua,

    -je met multifocale lenzen (-4, cilinder 1.25)per oog focaal ziet; oftewel:met links alleen goed kunnen lezen en met rechts alleen goed in de verte zien. bij wisseling vd lenzen hetzelfde verhaal. het mf werkt dus niet.. fabrieksfout? ogen kunnen t niet aan? wennen?

    –> zie ook de reactie van Anne Smit. De lenzen kunnen zo gemaakt worden dat de ene lens meer voor de verte ingesteld word en het ander voor nabij. Op deze manier is de compromis die je maken moet het kleinst omdat zowel verte als nabij goed te doen is. Je moet er echter wel aan wennen! Hoe meer je erop let des te onzekerder je er zelf van kan worden. GEWOON DOEN ;) Dat werkt het beste!

    -astigmatisme na jarenlang harde lenzen afneemt als gestopt wordt met (harde) lenzen. is astigmatisme dus beinvloedbaar?

    –> Astigmatisme is in principe niet te beïnvloeden, doch het dragen van m.n. harde lenzen kunnen de cornea zo beïnvloeden waardoor een astigmatisme zowel positief als negatief zou kunnen veranderen. Het is echter geen middel om een astigmatisme te behandelen!!!! Jou astigmatisme van 1,25 is niet super hoog maar is zeker van belang voor een goede gezichtsscherpte.

    -zachte lenzen zoveel duurder zijn dan harde, terwijl harde een beter optisch resultaat geven?

    –> Dit heeft met het productie proces te maken. Voordeel van zacht is dat deze over het algemeen in maand pricipes gebruikt worden, in verpakkingen voor een half jaar. Hierdoor heb je elke maand een verse lens op het oog wat natuurlijk weer een positief effect op de gezondheid van het oog heeft. Ook heb je halfjaarlijks bij de controle van de lenzen de kans de lenzen aan te passen indien dat nodig mocht zijn (met harde lenzen zou je ondanks dat ze nog lang meekunnen de lens/zen moeten vernieuwen). Zachte lenzen zijn een stuk comfortabeler dan hard, maar aan alles is te wennen in mijn optiek.

    -zorgverzekeraars bril en lenzen maar zo beperkt willen/hoeven vergoeden terwijl het toch gewoon ‘een afwijking, lichamelijk gebrek’ is waar je niks aan kunt doen, net als bij een lichamelijke prothese?

    –> Hier heb ik geen antwoord op. Ik weet wel dat het niet de enige afwijking of lichamelijk gebrek is dat slecht vergoed word. Doch zijn er grote verschillen in vergoedingen tussen de verzekeringsmaatschappijen.

    Ik krijg door dat je reeds multifocale lenzen aan het dragen bent?

  • Mol de Jan

    Mijn antwoord is ook serieus.

    Dit is geen forum voor een gratis second opinion.

  • lol

    lol

    En dat bepaal jij Mollie ?

    Wat een lachertje ben je.

  • Mol de Jan

    hey lollie, jouw naam is pas een lachertje :)