Op welke leeftijd contactlenzen mogelijk?

  • Erika

    Vandaag hebben wij de nieuwe bril opgehaald voor onze 9-jarige dochter. Van jongsaf aan is ze erg bijziend. We schrokken toen we de brilzagen. Ze was van -10 naar -14 gegaan. Maar wat zijn de kunststofglazen dik! Ze heeft nu echt jampotjes, maar kan het brilletje beslist niet missen. Zouden haar ogen nog slechter worden? En wanneer kan ze aan de contactlenzen?

    Erika

  • Jochem

    Beste Erika,

    Er zijn zelfs baby's die lenzen (moeten) dragen, m.a.w. ze kan al heel lang aan de lenzen maar dit is afhankelijk van vele factoren. Laat je adviseren door een contactlensspecialist die aangesloten is bij het ANVC. En mocht je er een treffen die er “tegen” is ga dan altijd naar een collega voor een second-opinion.

    Er kan heel veel tegenwoordig en als het meezit gaat je dochter er ook nog beter mee zien. Succes!

  • mr.enfield

    Ik denk dat haar ogen nog wel slechter worden vooral omdat ze nog zo jong is.

    Meestal stopt het slechter worden van de ogen pas als men uitgegroeid is.

  • Erika

    Dat is niet erg bemoedigend. De oogarts heeft me er ook al opgewezen. Zijn er mensen onder ons die uit ervaring kunnen spreken? Moeten we straks denken aan - 20?

  • Opto

    Beste Erika,

    Ik snap dat je schrikt van dergelijke glazen en contactlenzen zouden voor je dochter inderdaad een beter alternatief zijn. Zoals Jochem al schreef moet je hiervoor goede begeleiding zoeken, dus een bij de ANVC aangesloten contactlensspecialist is een absoluut minimum. ik onderschrijf ook dat je je niet neer moet leggen bij de eerste afkeurende blik van een contactlensspecialist. Ook zou ik een specialist zoeken die je het hele verhaal verteld (dus zowel de vormstabiele als de zachte lenzen met je bespreekt).

    Gelet op haar hoge bijziendheid is een vormstabiele lens in mijn ogen de beste optie, maaaaar het hangt ook sterk af van je dochter zelf (hobby's, sport, soort kind, etc) en ook de exacte samenstelling van de sterkte en vorm hoornvlies speelt een rol in deze. Ik neem aan dat zij ook enige cilinder correctie in haar bril heeft, allemaal zaken die meespelen. Starten op zo'n jonge leeftijd vraagt om veel begeleiding van zowel kind als ouders, daarom is het heel belangrijk dat je op een goed adres terecht komt.

    Een niet onbelangrijke vraag in mijn ogen is namelijk ook wat je dochter ZELF wil. Ik meet bijvoorbeeld niet graag lenzen aan bij kinderen waarvan slechts de ouders graag lenzen willen (de limit was een een kindje van nog geen 2 jaar oud, waarvan de ouders het briletje niet leuk vonden). Als je dochter er helemaal voor gaat zie je dat de praktische zaken rondom het dragen van lenzen een stuk simpeler te managen zijn. Er wordt momenteel veel onderzoek verricht naar de relatie tussen lenzen dragen en de progressie van bijziendheid ontwikkeling. Zeer recent zijn daar resultaten over gepubliceerd die aantonen dat de progressie van bijziendheid enigzins worden geremd door lenzen, echter de vraag blijft wat gebeurd er alsiemand op een gegeven moment stopt met het dragen van lenzen. Helaas is het bij deze hoge graden van bijziendheid (myopia gravor) dat de sterkte nog wel even achteruit kan gaan. Daar waar je ziet dat normaal gesproken bijziendheid stabiliseerd tussen de 22-25 jaar, kan het bij deze afwijkingen nog jaren doorgaan. Dit is dus geen vrolijk nieuws.

    Het positieve nieuws is misschien dat zij met lenzen beduidend beter zal gaan zien dan zij zal doen met haar bril (geldt zeker voor vormstabiele lenzen). Met vormstabiele lenzen heb je ook meer garanties dat zij langdurig lenzen kan blijven dragen, hoewel de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zachte lenzen wel veel belovend zijn. Helaas zijn deze nieuwe siliconen hydrogels nog niet in alle sterktes te verkrijgen.

    Ik hoop dat ik je, samen met andere collega's, een beetje verder heb kunnen helpen. Nogmaals; het is belangrijk wat je dochter zelf wil! Vindt ze het zelf eng, wacht dan nog even. Je hebt namelijk maar 1x de kans op een eerste indruk. Ik heb al vaak meegemaakt dat als een kind bij een eerste aanmeting de stuipen krijgt van lenzen, ze dat altijd bij zich blijven dragen (angst voor lenzen).

    Succes!

    groet opto

  • Erika

    Beste Opto,

    Heel hartelijk dank voor je uitvoerige reactie. We zijn geholpen met je opmerking of ze het zelf wil. Momenteel wil ze het zelf absoluut niet. Ze vindt het prachtig om evenals haar vader een bril te dragen. Mijn man voelt ook absoluut niets voor lenzen. Persoonlijk schaam ik me voor haar brilletje met zulke dikke glazen, waardoor haar ogen ook een stuk verkleinen. Ik schrik ook van je reactie dat de sterkte nog wel even achteruit kan gaan. Bij welke sterkte stopt het? En weet je ook van praktijkvoorbeelden?

    Erika

  • Opto

    Beste erika,

    Ben blij je iets verder geholpen te kunnen hebben. Er valt eigenlijk niets te zeggen over hoe ver de bijziendheid gaat en kan toenemen. De trend is echter dat hoe hoger de sterkte op deze leeftijd is, hoe langer (en dus verder) de sterkte kan gaan. Mondiaal gezien wordt er veel aandacht geschonken in onderzoek aan bijziendheid en vooral aan methodieken om dit te stoppen of de progressie te vertragen. Zo wordt er ook onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld oogdruppels die de progressie afremmen en is onlangs de COOKI studie afgerond, waarover ik je al schreef. Geen van deze studies geven echter een zinnig antwoord op de vraag hoever bijziendheid doorgaat, of hoelang de progressie aanhoudt.

    Het enige wat ik je kan adviseren is dat, zodra je dochter zelf niet afwijzend staat tegenover lenzen, dit vanuit visueel oogpunt bezien de beste correctie optie is.

    groet opto

  • Klaas

    Een mooi antwoord Opto, ben hier wel eens weg geweest, omdat men nooit echt een zo'n duidelijk antwoord kreeg, houden zo.

    Ik had hier al eerder geschreven, dat ik een meisje had van 5 jaar met een sterkte van totaal -16,50, ook hier hebben we het over lenzen gehad, maar we hebben het toch nog maar even uitgestelt, en toch maar weer de bril genomen. Zo klein mogelijke diameter natuurlijk, en de prijs zo laag mogenlijk houden, over een half jaar moet ze weer naar de oogarts, we binden haar niet vast, we zijn kindervriendelijk, dat een val of zo en zit vol met krassen.

    Maar het meisje zelf, gaat prima, maar vergeet niet ze was 1 1/2 jaar toen ze de bril kreeg, ze heeft er dus zelf geen last van, en zolang het in de omgeving en in de klas maar goed opgevangen wordt, zal het zeker goed komen.

    Misschien is het een idee als ze straks naar school gaat, de klas eens uit te nodigen bij de opticien, moet er maar eens over nadenken.

    O. ja en Erika, welke glazen hebben we uitgekozen , en een montuur zo klein mogenlijk, het beste is een kunststof bril, dan kan je de dikke randen minder zien.

    Dit meisje had hiervoor - 10,00 exstra dunne glazen alleen met een harde laag, en dat vond ik nog wel meevallen. Daarom is het ook heel belangrijk dat je een goed advies krijgt, en de opticien al een beetje inzicht heeft hoe de bril er straks uit zal zien, dan is het ook een beetje minder schrikken voor je.

    Maar met dat ander verhaal is het mogelijk dat ze steeds sterkere glazen nodig heeft, maar heb ook wel mee gemaakt dat het met het sterk oplopen van de brilsterkte wel mee viel. Maar nog een paar jaartjes en dan kan ze aan de contactlenzen, laat ze nu nog maar lekker vrij spelen.