Iedere sterkte, dus zowel brilleglas als contactlens heeft een middelpunt waarbij een invallende lichtstraal rechtdoor gaat. Valt een lichtstraal buiten dit middelpunt door een glas dan onstaat er een prismatische afwijking waardoor de lichtstraal wordt afgebogen. Het middelpunt moet dus recht voor de ogen zitten om te voorkomen dat de ogen een afwijkende blikrichting moeten corrigeren.
Zou bij jouw sterkte van -2.00 dit centrum 1 cm naar buiten komen te zitten dan zou er een afwijking van 2 prismadioptriën ontstaan. Stel dat je dan kijkt naar een punt op 1 meter afstand, dan zou het linker oog deze punt 2 cm verder naar rechts zien staan. Om dit dubbelzien te voorkomen zal het oog daardoor iets naar buiten moeten draaien. Op zich is dit geen sterke afwijking maar het kan wel resulteren in hoofdpijn en/of duiziligheid. Bovendien kunnen er dan bij een latere vervanging en goede positie van de glazen weer problemen ontstaan omdat het oog aan deze standsafwijking gewend is geraakt. Dus nooit doen.
Bij contactlenzen hebben we het voordeel dat dit middelpunt altijd nagenoeg midden voor de ogen zit waardoor we geen problemen hebben bij het doorschuiven van rechts naar links.
Proefje: zet je bril op, duw de rechterkant van de bril 1 cm naar beneden en de linkerkant 1 cm naar boven. Waarschijnlijk voel je wat ‘trekken’ aan de ogen. Duw je de bril nu nog schuiner dan zal er waarschijnlijk dubbelzien ontstaan, en zo niet, dan toch binnen een paar minuten flinke hoofdpijn. In dit geval moeten de ogen een verticale afwijking corrigeren die echter veel moeizamer gaat dan een horizontale afwijking.