wanneer stabiel?

  • Linda

    Hoe zit het nu eigenlijk met stabiliteit van oogafwijkingen. Is het echt zo dat die vanaf ongeveer 25 jaar stabiel blijft? Ik heb weleens gehoord dat ook op latere leeftijd de afwijking hoger kan worden.

  • Marc

    Bij mij pas ergens rond mijn 35ste (ben er nu 40) alhoewel men me van jongsaf aan vertelde dat het rond mijn 18de wel zou stabiliseren. Op mijn 18de had ik een -8, nu is het al enkele jaren -13. Ik bril overigens sinds mijn 10de.

  • moi

    over het algemeen is het rond je 25e stabiel als je een -sterkte hebt in ieder geval maar er zijn natuurlijk uitzonderingen (sorry mark) dus pin je er jezelf niet op vast meestal gaat je sterkte weer wat meer naar de plus als je de 40 gepasserd bent

  • Marc

    Je moet je niet excuseren hoor moi. Ik ben inderdaad één van de weinige uitzonderingen. Ik was wel blij dat mijn zicht enkele jaren geleden toch gestabiliseerd was. Nog dikkere brilglazen zag ik helemaal niet zitten :-(

  • john

    Bij mij is de sterkte sinds mijn 18e niet meer veranderd

  • Thea

    Ik moest rond mijn elfde een bril met een sterkte van -2. Daarna kreeg ik bijna ieder jaar sterkere glazen. Rond mijn twintigste stabiliseerde dat. Ik droeg toen een bril met een sterkte van -14. Toen ik tegen de dertig was, gingen mijn ogen opnieuw achteruit. Het gevolg is dat ik nu -18 heb. Volgens de oogarts gaan in mijn geval de ogen nog verder achteruit. Ik heb myopia gravior, een ernstige vorm van bijziendheid. Lenzen verdraag ik niet en voor een laserbehandeling heb ik een te hoge sterkte. Voor implantlenzen moet mijn sterkte stabiel zijn. Gelukkig draag ik high index glazen (1.9), zodat jampot glazen niet nodig zijn. Als reservebril heb ik glazen met in het midden de juiste sterkte (in een eitje). Hoewel het gezichtsveld beperkt is, kan ik er goed door kijken. Anderen vinden het lelijk. Wat zijn de ervaringen van andere brildragers met zo'n sterkte?

  • Marc

    Kan er iemand mij vertellen wanneer er eigenlijk sprake is van ‘myopia gravior’ ? Heeft het te maken met de mate van bijziendheid of het blijvend achteruit gaan van de ogen, zelfs op latere leeftijd ?

  • Fred

    myopia gravior wil gewoon zeggen dat iemand zeer zwaar bijziend is,zoals Thea, dat is de letterlijke vertaling uit het latijn en zegt dus niks de maken met de verandering van de oogsterkte

  • Thea

    De “gewone” bijziendheid is niet of nauwelijks progressief na het dertigste levensjaar. Deze myopie overschrijdt in het algemeen de 6 diptrieen niet.

    Myopia gravior kent echter een progressief verloop en kan tot meer dan 20 diptrieen gaan.

    De oogarts vertelde mij dat mijn glazen zeer waarschijnlijk nog sterker zullen worden. Ik denk dat Marc daar ook rekening mee moet houden, hoewel dat het bij de leeftijd van 40 jaar moet zijn gestabiliseerd.

    Thea

  • Thea

    Hier een adres voor verdere informatie over myopia gravior:

    http://www.looerf.nl/ernstigebijziendheid.htm