kleur opdamping harde lenzen

  • Jaap Winters

    Wie kan mij helpen?

    Sinds een kop-staart botsing ben ik overgevoelig voor hoofdzakelijk zonlicht (zowel direct, indirect als difuus), na uitgebreid onderzoek door een oogarts en orthoptist is geen afwijking geconstateerd.

    Bij een opticien ben ik er achter gekomen, dat bruingetint glas het gevoel versterkt, hetzelfde alleen in mindere mate voor groen en blauw glas. Een van grijs glas (grijs blijkt alle kleuren en licht “tegen te houden”) voorziene zonnenbril die ik na het ongeval gekocht heb, helpt me wel. Nadeel is echter dat een zonnebril een sociaal probleem oplevert, zowel op school als tijdens mijn weekend baan als chauffeur. Daarnaast zou de bril voor een volledig afgesluiting moeten zorgen, maar ook daarmee is het eerste probleem niet opgelost.

    Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar zonnelenzen. Dit heeft tot dusver alleen maar duidelijkheden opgeleverd, maar geen hulpmiddel. Zoals gezegd, bruin glas is niet de oplossing. Grijs wel, maar dat blijkt er niet te zijn.

    Ik heb inmiddels speciaal gemaakte zachte lenzen (zwartgetint) geprobeerd, maar daar blijkt een probleem met het zicht te ontstaan. Ruw gezegd, wordt de kleur er op geverfd, waardoor er niet net zoals bij een zonnebril een egale structuur ontstaat (deze egale structuur ontstaat dus door opdamping van de kleur, wat niet mogelijk is met zachte lenzen)

    Aangezien het een blijvend probleem is, ben ik op zoek naar een fabrikant of winkelier die me verder kan helpen aan een (harde)lens te komen die dus juist zwart/grijs getint is, zonder dat er problemen met het zicht ontstaan.

  • Jaap Winters

    Het is inmiddels een week geleden dat ik deze oproep plaatste, maar helaas heb ik er nog geen reactie op gekregen, komt dit omdat hetgeen ik wil niet mogelijk is of misschien niet interessant genoeg?

  • Oogzorg Briljant

    Dag Jaap,

    De eerste keer dat je dit probleem meldde, heb ik getracht een oplossing aan te dragen. Ik begrijp uit je verhaal dat dit je helaas niet gewenste resultaat heeft gehad. Je vroeg toen overigens ook nog meer over het effect van kleurgebruik. Ik heb toen wel gezocht, maar ook niets kunnen vinden. Het is naar mijn idee te individueel om hier een algemeen nuttig verhaal over te schrijven.

    Het kleurprobleem met zachte lenzen zoals je dat omschrijft is mij niet bekend, maar zo leer ik weer. Ik heb er in elk geval nog nooit een klacht over gekregen.

    Bedamping van lenzen is om een dozijn aan redenen niet mogelijk. Voornamelijk de slechte bevochtigende eigenschappen van een kleurlaag, de beperkte zuurstofdoorlatende eigenschap van een bedamping (geen), enz, enz…

    Wellicht dat de kleurtechniek bij harde lenzen anders is. Ik weet dat er tussen de talloze contactlensmaterialen ook materialen zijn die van nature grijs gekleurd zijn. In het verleden was bijvoorbeeld kleur 912 een standaard grijze kleur, maar ik weet niet of die intensiteit voldoende is. De lens is dan doorrendoor gekleurd. Ook meekleurende lenzen zijn mogelijk. Verzeker je ervan dat je contactlensleverancier de moeite neemt om verschillende leveranciers eens te bellen/mailen met deze vraag.

    Succes met je vraagstuk,

    Yvar Steketee van Oogzorg Briljant ( www.Oogzorg-Briljant.nl ).

  • Jaap Winters

    Dag Yvar,

    Bedankt opnieuw voor je reactie en je zoekactie naar informatie (m.b.t. het effect van bepaalde kleuren t.o.v. licht)

    Het lijkt er steeds meer op dat ik een eindstadium bereikt heb, zonder dat ik dat wil! Er zijn wel meerdere contactlensleveranciers hier, maar het kost hen meer dan dat het ze oplevert om mij van dienst te kunnen zijn (als dat dus al kan?)

    Vandaar opnieuw de reactie op dit prikbord. Misschien dat er dan een fabrikant/producent reageert, die het wel interessant vindt om een oplossing voor mijn probleem te vinden.

    Wat betreft dat lensmateriaal met een standaard kleur 912, welke fabrikant(en) werk(t)en daar mee. Dan kan ik die in ieder geval om hulp vragen.

    Over de intensiteit heb ik ook geen duidelijkheid. De zonnebril die ik sinds het ongeval draag is van het merk: STING en het model: 4429 48 col.627. Met deze bril kan ik de meeste tijd vooruit en hij hindert me niet of nauwelijks wanneer het donkerder wordt.

    Inmiddels weer wat later vind ik het volgende op deze website(http://www.eyesite.co.za/genlensinfo2.asp?mainbutton=general&navbutton=lensinfo&subbutton=lensinfo):

    Photochromic Lenses

    What are photochromic lenses?

    Photochromic lenses have an adjustable tint that changes with the amount of available light. In bright sunlight, they darken; indoors, they become clearer.

    Is that better for my eyes?

    In some ways, yes. As photochromic lenses darken they reduce glare that can contribute to eye strain.

    Aren't photochromic lenses heavy?

    Not anymore. For years, photochromic lenses have been made of glass. However, in recent years, plastic photochromic lenses have been developed.

    Kun jij of een bekende van je hier wat mee? Ik ga van die materiaalkeuze(kleur 912) van je hier in Eindhoven meer informatie zien te achterhalen en tevens kijken wat ik met die photochromic lenzen kan.

    Bedankt zover en groeten,

    Jaap

  • Jaap Winters

    Verder lees ik nog wat op de site van Serengeti over:

    Blue Light

    Blue light waves cause a unique set of vision problems. These shorter wavelengths can't be properly focused by your eyes, creating a phenomenon known as “blue blur”. Blue light waves are responsible for “veiling glare” as they scatter off dust and moisture particles in the air. Serengeti lenses block and filter 95% of blue light, virtually eliminating blue blur and the eye strain and fatigue it can cause

    BLUE BLUR

    The condition of unclear vision due to the scattered blue light in the visible spectrum.

    GLARE: Concentrated light produced by brightness within the field of vision that is sufficiently greater than the luminance to which the eyes are adapted so as to cause annoyance, discomfort, or loss in visual performance and visibility.

    kan dit iets met mijn probleem te maken hebben?

  • jos

    Hoi Jaap

    Volgens mij maakt de firma UCO standaard nogal donkere vormstabiele lenzen, informeer maar eens bij een cl specialist bij jou in de buurt.

    Vr gr Jos

  • Jaap Winters

    Jos,

    Bedankt voor je reactie, maar dat is iets wat ik helaas al geprobeerd heb. Uco Lacec heeft die speciaal gekleurde lenzen zoals beschreven ook gemaakt. Maar het resultaat is: de goede intensiteit, maar vermindering van zicht.

    Al met al geen succes, maar toch bedankt

  • moi

    hoi jaap die photochromic lenses is in het nederlands meekleurende glazen

    glazen worden in de optiek ook lenzen genoemd, vroeger kon dat alleen in glas maar tegenwoordig dus ook in kunststof.

    serengeti is een type zonnenbril waarvan de glazen de blauwe kleur uit het witte licht filteren, dus ik ben bang dat dit niet de oplossingen zijn waar je naar op zoek bent

  • Jaap Winters

    Dag Yvar,

    Opnieuw bedankt. Ik kan het niet opgeven, blijf dus zoeken. Mocht je iets vernemen waar ik iets aan heb, dan kun je het ook altijd naar jcwwinters@hotmail.com mailen. Mijn zoektocht gaat in ieder geval door.

    Groeten,

    Jaap

  • Jaap Winters

    Hoi Yvar,

    Ben je bekend of heb je ervaringen met de volgende firma, OPTHEC B.V. Naar het blijkt maken zij optische implantaten en chirurgisch gerelateerde produkten. Onder de kop TRAUMA op de site (http://www.ophtec.com/irisreconstruction.htm), staat inzoverre een interessant verhaal, dat ze de implantaten voor individuele gevallen maken. Niet dat ik geïnteresseerd ben in een operatie. Maar het is wel duidelijk dat zij meer onderzoek gedaan hebben, naar voor mij relevante zaken.

    Ik ga ze in ieder geval een mailtje sturen met daarin mijn verhaal en de vraag wat zij onder chirurgisch gerelateerde produkten verstaan. Of zij dus ook contactlenzen kunnen/willen laten ontwikkelen voor mijn probleem.